Sportni nasveti

 

Spletno stran Športne loterije si vsak mesec ogleda 84 milijonov ljudi, iz radovednosti ali zaradi vplačila  stav . Mogoče je reči: internet je zaveznik loterije in hkrati grožnja. Po zakonu o igrah na srečo smeta v Sloveniji delovati dva stalna prireditelja iger na srečo – zdaj sta to Loterija Slovenije in Športna loterija. Tuje loterije ne morejo ustanavljati svojih družb v Sloveniji in slovenska prireditelja ne smeta čez mejo. »Ne smemo imeti naložb v tujini,« pojasnjuje direktor uprave Športne loterije. Evropska unija nima predpisa, ki bi loterijski dejavnosti določal skupna pravila delovanja, ampak to področje prepušča državam, ki vsaka po svoje varujejo svoj loterijski trg. Igre na srečo so v državah Evropske unije vir zagotavljanja denarja za dobrodelno in humanitarno dejavnost, liberalizacija pa bi bržkone povzročila velik osip tega vira.
Po internetu prihajajo na sicer strogo nadzorovane loterijske trge držav ponudniki, ki ne prispevajo v državno blagajno. Slovenski nadzornik urad za nadzor prirejanja iger na srečo je blokiral račun internetne stavnice BWIN, prej znane kot Bet & Win, s sedežem v Gibraltarju, ki je svoje spletne storitve ponujala tudi slovenskemu trgu. Predsednik uprave Športne loterije ne dvomi, da so takšni ponudniki, ki v Sloveniji niso zavezani ne davku ne koncesijam, zanje nelojalna konkurenca, zato ne dvomi, da je urad z blokado spletne strani izvedel upravičen ukrep: »Vesel sem, da sta se finančno ministrstvo in urad za nadzor prirejanja iger na srečo tako odločno uprla nezakonitemu ravnanju v Sloveniji. Pravzaprav varujeta nacionalne interese. Zasebne stavnice, ki imajo sedež v Gibraltarju, na Malti ali Kajmanskih otokih, niso pod nadzorom in delajo po svoje. Z njimi je težko tekmovati. Ob načelih, ki veljajo pri teh prirediteljih, se postavlja tudi vprašanje ciljev delovanja loterije, to je financiranje dobrodelnih dejavnosti. Naši loteriji sta ob koncesijah obremenjeni s petodstotnim davkom od iger na srečo in 25-odstotnim davkom od dobička. Tudi skoraj vse druge evropske loterije nadzorujejo njihove države.« V Športni loteriji so na nelojalno internetno konkurenco začeli opozarjati že leta 2001 in vsaj takrat bi država že morala imeti predpis za to področje. Takšnega predpisa tudi zdaj še ni. Loterija Slovenije in Športna loterija sta članici Evropskega loterijskega združenja. »Leta 2001 smo članice v Cannesu podpisale kodeks ravnanja glede novih tehnologij in interneta. Vedeti moramo, da so vse evropske države določile omejitve in strog nadzor nad organizacijo loterij in igralništva iz moralnih in družbenih razlogov, saj elektronska trgovina prek meja omogoča izogibanje zakonodaji s področja igralništva,« pravi sogovornik. Pri  internetnih stavah  Športne loterije smejo sodelovati državljani Republike Slovenije, ki imajo transakcijski račun v Sloveniji. Športna loterija že dolgo čaka na dovoljenje za internetno srečko, Ministrstvo za finance zdaj pripravlja podzakonski predpis, ki jo bo omogočil, nasploh pa je po njegovem mnenju v Sloveniji mogoče govoriti o zaostanku pri internetni ponudbi iger na srečo, ki ga bo težko nadomestiti, saj je internetna ponudba tujih prirediteljev vsestranska.
Loterija Slovenije je bila do leta 1996 edini stalni prireditelj iger na srečo v državi. Leta 2002 je njen tržni delež začel hitro padati in se v obdobju od 2002 do 2005 zmanjšal z 80,1 odstotka na 71,4 odstotka – uprava ugotavlja, da jo spodrivajo športne stave. Loterija Slovenije prispeva 87 odstotkov vseh zbranih koncesijskih dajatev, ki se stekajo v fundaciji za invalidske, humanitarne in športne organizacije. Tudi v Loteriji Slovenije opozarjajo, da je »poslanstvo organiziranja klasičnih iger na srečo predvsem financiranje dejavnosti invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij«, pri tem pa »tuji, internetni ponudniki iger na srečo v 'dobre namene' ne prispevajo sploh ničesar«. V Loteriji Slovenije se tudi v povezavi s pastmi, ki jih omogoča internetna ponudba, zavzemajo za razmislek o strategiji dolgoročnega razvoja klasičnih iger na srečo, ki bo temelj za celovito zakonsko ureditev. »Ukrepi na tem področju so nujni, saj bo le celovita ureditev delovanja klasičnih iger na srečo pomenila optimizacijoin maksimizacijo sredstev, ki jih prireditelji namenjajo tistim, ki so pomoči najbolj potrebni,« ugotavljajo v Loteriji Slovenije.